Oxford Mathematical Institute

oxford-maths

2013-MCS-runners-upOxford Mathematical Institute
Presented to: The Laing O'Rourke Team
Contractor: Laing O'Rourke Southern Ltd
Client: Oxford University Estates Directorate

Located off the main road into Oxford with colleges adjacent, work on this project included the design and build for two storeys with a deep secant piled basement, and a four storey building which is part of the Radcliffe Observatory Quarter redevelopment.

A typical considerate feature of this site was the design and fabrication of a bespoke boot wash for operatives, which not only proved highly effective but set a new standard in best practice. A mini wheel wash was also in place to ensure the cleanliness of site plant, and every aspect of presentation from site hoardings to welfare facilities was immaculately maintained. Regular meetings with the trade contractors on site also promoted an inclusive 'family approach' to keeping the site clean. Safety and environmental standards were also top scorers, with special arrangement made with the skip contractor for colour coding the waste stream types, and over-painting all skips in green for a more pleasant public appearance. Re-useable plastic pallets were specified to avoid wood wastage, in addition to the potential re-use of lifting straps in bed manufacture being explored.

The selected site caterer sent all surplus food to a charity for homeless, and a full Christmas dinner was cooked and served for homeless people in the locality. Extensive school interaction was supported by the raising of large sums for charity and a comprehensive health screening programme for site staff.

Taken together with numerous other initiatives, this site achieved exemplary standards of considerate construction and is an excellent ambassador for the industry.