Background Image
Previous Page  59 / 102 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 59 / 102 Next Page
Page Background

GOLD AWARDWINNERS

May 2015

Issue 36

59

Project name:

Barnett / Barlow

Presented to:

Michael Cunningham

Contractor:

Wates Living Space

Client:

Southway Housing Trust

Project name:

Loughborough College HUB &

VPA Building

Presented to:

Mitch Donkin

Contractor:

Willmott Dixon Construction Ltd

Client:

Loughborough College

In a residential suburb of Manchester, and adjacent to a daycare centre, this project involved the construction of six two-storey

housing units on two plots.

Support and consideration for the surrounding community was central to the ethos of this site, with a whole range of

activities organised. Among these were the presentation of awards to local residents for ‘best garden’, the packing of charity

bags, a Halloween party, hampers for deprived families and the provision of transport for elderly neighbours. There was also

a strong emphasis on encouraging people into the industry, with seven local people receiving work experience and five

apprentices engaged. A safety talk was also delivered at a local school.

The site closely monitored waste disposal and carbon footprint outcomes, displaying them prominently on the community

noticeboard. Planting was also provided close to the site as a goodwill gesture. On the site itself, good safety behaviour was

encouraged with monthly prizes, and cycle safety was enthusiastically promoted.

With very high standards in all sections of the Code, fronted by excellent presentation, the visiting Scheme Monitor’s

report noted: “This may be a smaller site but it is one that has embraced the principles of considerate construction in a truly

exceptional way.”

This project involved the construction of a new facility for Loughborough College, on a site adjacent to the busy

Loughborough University campus, residential buildings and an RNIB college.

The site team generated a tremendous amount of interaction with the students and staff, becoming a highly respected and

valued partner to both the college and the wider community. This was demonstrated by allowing students access to the

unfinished auditorium to perform a special composition relating to the project, to which local residents, operatives and staff

were invited. The event, which featured in the media and was broadcast on local TV, gave a highly positive impression of the

industry through its engagement with those involved and impacted by the work.

This was further enhanced by excellent presentation throughout the project and a culture of respect and fair treatment for its

operatives, with staff given health and well-being advice and training opportunities. This site demonstrated the real potential

of considerate construction with a legacy of lasting value.