Govan Partick Bridge

Farrans

Construction Project Overview

This project focuses on the construction of a 6-metre wide, 3-span, cable-stayed bridge with an inclined inverted V-shaped pylon. The bridge is a vital economic, environmental, and social link between communities, visitor attractions, and key institutions. It also forms a crucial part of the active travel route connecting the University of Glasgow’s Gilmorehill campus to the Queen Elizabeth University Hospital. Farrans Construction has been awarded a Considerate Constructors Scheme Gold National Site Award for the incredible standards upheld during the project in 2023. The site has been recognised for its adherence to high standards according to the Considerate Constructor Schemes Code of Considerate Practice throughout this period.

Project Highlights

The project team’s management systems and focus on the community, environment, and workforce have been exceptional, resulting in positive community relations and the exceeding of ambitious sustainability and social value targets. The team actively worked towards reducing their carbon footprint. The site offered exemplary workforce facilities alongside a comprehensive mental health support programme, and effectively managed concerns such as equality, diversity, inclusion and respect to promote workforce wellbeing.

Innovations & Best Practices

The project team also demonstrated an exceptional commitment to best practices on-site to enhance performance. This included utilising 4 CCS-approved best practice initiatives for workflow optimisation and safety enhancement. They partnered with a local university to promote development opportunities for students, and implemented advanced 3D modelling and specialist tools for efficiency and safety.

Respecting the Community

The site maintained excellent first impressions by presenting a clean and professional appearance, with branded signage on the hoarding. While encouraged to maintain this appearance, the team built positive relationships with local neighbours, providing regular updates to minimise disruptions. Effective controls and monitoring managed noise, dust, and vibration, alongside the implementation of FORS and CLOCS standards. The comprehensive community engagement plan aligned with Glasgow City Council targets, including work placements, apprenticeships, and local procurement. The team proactively promoted construction careers through school talks and university site visits.

Caring for the Environment

The team’s environmental management accreditation ensured the implementation of relevant environmental management plans and procedures. The project measured performance against strict carbon and sustainability targets, extending these requirements and training to the supply chain. Best practices for carbon reduction were evident, including a biodiesel station for subcontractors. The team effectively communicated these initiatives to the community through newsletters, notice boards, and social media.

Valuing the Workforce

The site team’s environmental certification guided the implementation of robust safety protocols. The site provided excellent workforce facilities, including changing rooms, drying rooms, cycle storage, and separate male and female showers and toilets with free sanitary products. The team enforced positive behaviour on-site, extending this to the supply chain through contracts and training. A comprehensive health and wellbeing support programme, including regular mental health campaigns, was available to all staff and operatives.

Congratulations to the team for these outstanding performance levels.

Award Level
Gold

More about this project on the Construction Map