New Covent Garden Market Distribution Unit B2

VINCI Construction UK Ltd

Construction Project Overview

This project involves the development of new Fruit & Vegetable Market blocks within New Covent Garden market, situated to the west of the main Market Site in the heart of London. Vinci Construction UK Ltd has been awarded a Considerate Constructors Scheme Gold National Site Award for the incredible standards upheld during the project in 2023. The site team has earned praise for its exceptional approach to delivering positive impacts for the community, the environment, and the on-site workforce, in line with the Scheme’s Code of Considerate Practice.

Project Highlights

The project team’s commitment to the Scheme’s goals was evident throughout 2023 in their well-planned, professional execution of the work, giving careful consideration to community needs and workforce wellbeing, including mental health. Through the Scheme’s e-learning resources, the team constantly upskilled and adhered strictly to the Scheme’s checklist for considerate and positive practices. Their dedication resulted in an exceptional level of performance that surpassed expectations and promised a lasting positive legacy for the site.

Innovations & Best Practices

In addition to achieving excellent standards across the site, the project team demonstrated an exemplary commitment to best and good practices. They utilised a Vacuum Excavation tool for safe and efficient excavation near sensitive utilities, minimising dust and improving safety. The team also implemented a good practice Site Eye Camera & Time-Lapse Films for 24/7 security monitoring, ensuring compliance and enhancing transparency for all workers.

Respecting the Community

The project team excelled in their proactive communication with all project stakeholders, ensuring they remained updated on progress. They utilised various methods, including letter drops, resident meetings, and helplines for open communication. Community engagement was also a priority, demonstrated by the team’s charitable work like bike rides and their involvement in redecorating the local Yvonne Carr Community Centre. To minimise disruption, they rigorously monitored and reduced vibration, noise, dust, and pollution, including the use of acoustic barriers.

Caring for the Environment

The team developed outstanding environmental measures, positively impacting sustainability goals. They strictly adhered to the company’s environmental policy and had detailed CEMP plans in place. Their initiatives ranged from favouring electric power over diesel generators, on-site recycling practices, carbon emission monitoring, and environmental awareness training for staff, demonstrating a comprehensive commitment to environmental responsibility.

Valuing the Workforce

The site also promoted exceptional workforce welfare and well-being, with careful attention to support, training, rest, and recreation. Welfare facilities were top-notch, offering amenities like bike storage and free healthcare screenings. Compulsory fairness and inclusion training, a multi-storey parking concession, and occupational health visits further enhanced support. The project’s commitment to the local community was evident in its impressive local-labour record, with over 50% of staff coming from the immediate neighbourhood.

Congratulations to the team for these outstanding performance levels.

Award Level
Gold

More about this project on the Construction Map